La cinӑ

Un coleg mi-a povestit cӑ, în urmӑ cu câţiva ani, fӑcuse un stagiu de pregӑtire profesionalӑ în Coreea de Sud. Localnicii îl speriau de câteva ori pe zi datoritӑ felului cam smucit în care se mişcau şi, mai ales, în care vorbeau. În mod deosebit o expresie îi rӑmӑsese mai viu în minte decât altele. Dimineaţa când ajungea la servici, sud-coreeni îl salutau politicos în melodiosul ritm local, lӑtrat-sacadat: “Good morning, mister Ma-ri-nîîî”. Mârâitul de final, scos cu gura închisӑ de undeva din zona sternului, intra direct în oase şi persista acolo ceva vreme, odatӑ cu senzaţia cӑ, fӑrӑ sӑ o ştii, ai comis o faptӑ de neiertat şi cӑ tocmai fusesei atenţionat.

*

Înapoi la ale noastre.

Aflu într-o zi cӑ Maria trebuie sӑ înveţe, pentru opţionalul de teatru de la şcoalӑ, câteva expresii de îmbunӑtӑţire a dicţei, de genul “şase saşi în şase saci”. La masa de searӑ insistӑm sӑ le mai repete o datӑ împreunӑ în timp ce mâncӑm. Spre mirarea mea, descopӑr cӑ Maria le memorase şi le spune perfect, în condiţiile în care nici-unul din noi nici mӑcar nu reuşeşte sӑ le citeascӑ cum trebuie. Citim şi râdem, noi de neputinţa noastrӑ, ea de fericitӑ ce bunӑ dicţie are. Gӑsindu-mӑ într-o situaţie evident dezavantajoasӑ, am hotӑrât sӑ o pun pe mândrӑ la punct.

– Dar capra crapӑ piatra-n patru tot nu poţi sӑ spui, aşa e?

Mereu se încurca la ea de când o ştiu.

– Daaa, nu pot, sigur…
– Hai sӑ vedem dacӑ poţi!

Înghite instant un dumicat încӑ neîndeajuns mestecat şi începe sigurӑ pe ea:

– Capra carpӑ piatra-n parcu
– Nu capra carpӑ piatra-n…!
– Da’ nu am zis capra crapӑ piatra-n patru!

Am râs cred douӑ minute întregi, de nu mai puteam sӑ stau nici întins pe jos. Râde şi ea, apoi se opreşte cu greu, cӑ de ce o ironizӑm. Cu mari eforturi încerc sӑ mӑ potolesc şi sӑ o îmbunez, ca sӑ nu dӑm în altceva. În aer a rӑmas însӑ destul din tensiunea aia de şcoala generalӑ când abia te abţii sӑ nu izbucneşti în râs. Și atunci Maria, cu vocea rӑguşitӑ de rӑceala de care nu mai scӑpa şi cu cea mai joasӑ tonalitate de care era capabilӑ, bosumflatӑ şi vӑdit încruntatӑ, zice:

– Mister Marrrinnnîîî…

Era sӑ mor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s