La firul ierbii (2): Melcul

Bunӑ dimineaţa, clasӑ!

Bunӑ dimineaţa şi ţie, draga mea cursantӑ! Aş vrea astӑzi sӑ continuӑm lecţia precedentӑ cu un alt exemplu legat de ceea ce discutam. Dar, cum bӑnuiesc cӑ atât tu cât şi cinstitul auditoriu priviţi lecţia, ca mai totdeauna, cu ochii pe jumӑtate închişi sau cu o sprânceanӑ ridicatӑ, dupӑ cum îi e firea fiecӑruia, sӑ apelӑm la un mic truc şi sӑ povestim mai întâi.

Se spune cӑ într-o zi poliţia pӑdurii a fost chematӑ de urgenţӑ la marginea unei bӑlţi pentru un caz de tâlhӑrie. Când au ajuns la locul faptei, au gӑsit zӑcând pe jos într-o baltӑ de mucus un melc care arӑta ca vai de el: bӑtut zdravӑn, cu cochilia spartӑ şi antenele rupte sau îndoite. Melcul a fost cules de o ambulanţӑ, în timp ce poliţistii au luat declaraţiile martorilor care susţineau cӑ atacul fusese unul îndelungat, decusearӑ pânӑ-n zori, şi cӑ de vinӑ ar fi douӑ infame broaşte ţestoase.

– Spune-ne ce s-a întâmplat, l-au întrebat poliţiştii pe melc la spital dupӑ ce acesta s-a trezit din comӑ.
– Habar n-am, îngӑimӑ melcul, totul s-a petrecut atât de repede!

(Ne-am mai destins puţin? Pare acum lecţia, în mod ciudat, mai atractivӑ? Sӑ continuӑm atunci.)

Prin urmare, dacӑ te-ai plimba la pas domol, având un mobil în mânӑ în lipsӑ de altceva mai bun, şi ai privi la firul ierbii în cӑutarea a ceva de fotografiat, un melc ar pӑrea a fi un candidat ideal. Florile, precum cele din articolul precedent, au neplӑcutul obicei de a se lӑsa legӑnate de vânt şi de a fugi ruşinate din orice cadru, ceea ce înseamnӑ cӑ a le poza devine o continuӑ iritare. Dar un melc, ce probleme ar putea sӑ îţi punӑ? Nu este ca şi când ar putea sӑ îl batӑ vântul, sӑ o ia la fugӑ sau sӑ își ia zborul!

În fapt, în ciuda unei generale pӑreri profane, un melc chiar se mişcӑ şi o face suficient de repede încât sӑ scoatӑ în evidenţӑ atât limitele camerei foto de telefon, cât şi propria capacitate de rӑbdare. A-l ţine, de exemplu, în focusul leneş al mobilului te face sӑ pufneşti repede în râs pe mӑsurӑ ce treaba se dovedeşte a fi mai complicatӑ decât credeai. Apoi, un melc nu pӑşeşte peste, ci mai degrabӑ se strecoarӑ prin vegetaţia de la sol. Aceasta înseamnӑ o dificultate în plus de vrei sӑ îl încadrezi pe de-a întregul, fӑrӑ sӑ se interpunӑ vreun fir de iarbӑ ori vreo floare exact în dreptul cochiliei sau a vreunei antene.

Dar cum vorba lungӑ e ceva de evitat într-o lecţie ce se doreşte a pӑrea interesantӑ, priveşte mai jos ce fotografii ai putea obţine cu oarecare rӑbdare ținând mobilul la nivelul solului.

melc-in-iarba-01

melc-in-iarba-02  melc-in-iarba-03  melc-in-iarba-04

(Poate te-ar interesa sӑ afli şi cӑ mi-a luat cam 3 minute sӑ fac 9-10 poze. Rata de succes e destul de bunӑ pentru un codobelc care nu stӑtea deloc locului!)

Te aştept deci… îmi cer scuze, vӑ aştept deci pe toţi sӑ încercaţi sӑ vӑ coborâţi cât mai mult în lumea subiectului fotografiat şi sӑ nu uitaţi cӑ o coborâre ca aceasta se face cu insistenţӑ şi cu multӑ răbdare, cӑci este în fond o pӑtrundere, o privire dintr-un alt punct de vedere şi, prin urmare, o descoperire.

Spor la fotografiat!

Anunțuri

Un gând despre &8222;La firul ierbii (2): Melcul&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s