Deznӑdejdi

Draga mea, nu are niciun rost să te frămânți de pe acum. Nu încerca să te opui inevitabilului, este absolut inutil să o faci. Nu te amăgi că ai putea preveni în vreun fel aceste lucruri, fiindcă nu pot fi prevenite de nimic pe lumea asta. Să nu îți închipui că numărul lor se va micşora odată cu trecerea anilor. Uneori se vor înmulți chiar și vor avea consecințe mult mai grave. Fiecare om trece prin exact aceleași momente, trebuie sӑ înţelegi cӑ fac parte din firescul acestei lumi. Ceea ce ne diferențiază este modul în care le facem față. Pregătește-te prin urmare pentru clipele din viață în care va trebui să supraviețuiești urmărilor propriilor erori și nu îți pierde acum inutil energia de care vei avea mare nevoie atunci.

De crezi că educația primită, bunul-simț și autocontrolul îți vor putea fi bune amulete, te înșeli. Va fi necesar să te împaci cu gândul că greșelile de acest fel sunt inerente și că multe dintre ele te vor afecta enorm. La început nu vei putea spune de ce vor părea foarte diferite de alte situații similare. Tot minciuni, tot furt, tot înșelat, tot vorbe grele, mitocănii ori indecențe vor fi toate. Câteodată mult mai puțin de atât, va fi suficientă o vorbă negândită sau doar un simplu gest. Dar în acel moment va mai exista ceva anume, un criteriu ascuns, o variabilă greu de anticipat și de înțeles, și ea va fi cea care-ți va întoarce lumea pe dos. Vei descoperi surprinsӑ cât de uşor te pot cutremura o privire rănitӑ, nişte reproșuri tăcute sau câte un cuvânt al deziluziei. Însă te vei încovoia cu adevărat atunci când vei simți profund remușcările faptei tale. Va pӑrea uneori imposibil de reparat ceva din ce ai facut și vei afla că mai mereu va fi afectat cineva apropiat. Vei simți cumva că fapta aceasta e mai urâtă decât altele, că de data asta ai depășit o limită pe care nu o credeai posibilă. Ceva se va prăbuși înlăuntrul tău și va lasă urmări, fii sigură de asta. Aşa vei recunoaşte greşelile despre care vorbesc, dupӑ cât de apӑsӑtoare vei gӑsi viaţa în urma lor.

Un timp vei merge cu privirea în pământ. Vei vorbi puțin și monosilabic. Vei îndura o greutate sisifică în piept și uneori vei respira tare adânc. Vei fi pradă ușoară pentru rușine, tristețe și dezamăgire de sine. Vei zace la propriu în varii stări de deznădejde din care vei ieși doar pentru a te certa cu lumea întreagă. În puținele momente de luciditate te vor ispiti inutile mantre încurajatoare: că ești sănătoasă, că ai unde locui, că familia e lângă tine șamd. O să mai suferi o vreme înainte de a te simți mai bine. Vei trăi toate acestea, vei vedea.

Nu sunt multe de făcut în atari cazuri, dar atâtea câte sunt va trebui neapărat să le faci. Va trebui să recunoști (față de tine însăți în primul rând) că ai greșit, vei merge și îți vei cere iertare de vei mai avea cui, vei incerca să clarifici lucrurile și eventual să le repari, deși rareori se mai pot repara, dar tu trebuie să crezi că va fi încă posibil, apoi vei învăța din ce s-a întâmplat. Alt mod de a trece cu bine peste aceste momente grele nu știu să existe.

Haide, curaj. Lumea nu se va sfârși, doar va deveni o vreme mai cenuşie.

Deznadejdi

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Deznӑdejdi&8221;

 1. Alexandru Grivei 1 Octombrie 2015 / 23:05

  important este sa nu se obisnuiasca, asa lumea din cenusie va deveni clara si, de fapt e bine sa fie cenusie,o perioada.

  Apreciază

  • mutareainplic 1 Octombrie 2015 / 23:12

   Bine ai venit, Alexandru.

   Dincolo de tristetile fiecărei vieti, cred ca e bine sa nu se iluzioneze nimeni ca va fi ferit de a face mari tâmpenii. Stiind de ele poate vor fi mai usor de suportat, mai ales momentele de remuscare.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Mladin Slovanic 31 Ianuarie 2017 / 15:28

  Excelent și complet. La început am vrut să citez o bucată din text – apoi, când bucata s-a întins până la final, am înțeles că nu are sens să încerc să rezum un întreg la o parte componentă. Am vrut să comentez și cu alte ocazii, dar am considerat că vorbele mele ar fi de prisos. La fel sunt și acum, dar măcar am spus-o, ca să se știe. 🙂 Toate cele bune.

  Apreciat de 1 persoană

  • mutareainplic 31 Ianuarie 2017 / 15:49

   Îți mulțumesc pentru cuvinte așa de frumoase. Când mă voi afla în situații ca cea de mai sus îmi vor fi adevărat sprijin.
   Am mai spus-o, știu că locul ăsta nu prea invită la comentarii precum altele. Numai să nu rămâi cu impresia că vorbele tale – ale tale, ale lui Mladin – ar fi de prisos, fiindcă nu sunt. O spun ca cititor fidel. De vorbit, oricum vorbești la tine și pentru mine e mai mult decât suficient.

   Apreciază

   • Mladin Slovanic 31 Ianuarie 2017 / 16:35

    Mă bucur să aflu toate acestea, mulțumesc pentru încredere și nu numai. O să cred mai mult în puterea cuvintelor, am tot fost preocupat de transpunerea în fapte încât am uitat că ele sunt vocea voinței. O zi cu soare și pe dinăuntru! Pe curând.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s