Confuzii

Nu încercăm să pătrundem sensul lucrurilor de dragul de a filosofa autolaudativ, ori pentru a despica firul în patru pentru ceva ce este evident de la prima vedere. O facem ca să ne lămurim (atât cât putem și cât ne este îngăduit) dacă ceea ce vedem la suprafață este și în adâncime, dacă albul e alb și negrul nu este gri. Iar experiența trecută, a noastră și a altora, ne învață că, aproape de fiecare dată, impresiile nebinepătrunse sunt cu totul înșelătoare și tare departe de adevăr.

Nu ne deschidem carapacea pentru ca alții să poată privi în voie în sinea noastră. O facem fiindcă ochii noștri sunt dincoace de ea și nu putem vedea dincolo, o deschidem fiindcă numai astfel putem gusta din firea lumii şi, poate, şi lumea din a noastră, căci alt mod de a trăi neegoist şi de a înţelege cum se cuvine existența nu este. Iar experiența trecută, a noastră și a altora, ne învață că, aproape de fiecare dată, sunt oameni care abia așteaptă să (se) dăruiască celor pregӑtiţi a primi.

Nu ne devotăm celor apropiați din lenea de a fi altfel decât buni, ori doar în anumite clipe convenabile care nu cumva să ne oprească din a ne trăi viața, ori când nimeni nu ne va lua în derâdere de fraieri ce om părea. O facem din iubire trecută (ce ne-a adus lângă ei), prezentă (care favorizează aceste clipe) și viitoare (căci avem a-i iubi în toată vremea). Iar experiența trecută, a noastră și a altora, ne învață că, aproape de fiecare dată, a trăi în vecinătatea unei uitări de sine este a fi întru o continuă bucurie a blândeții şi a bunătății.

Și nu rămânem încremeniți în convingerile noastre din teama că altfel ne vom nega însele principiile după care ne-am ordonat pașii vieții. O putem face uneori, desigur, dar numai dupӑ ce mai întâi am căutat în adânc sensul lucrurilor, ne-am deschis către învățare şi ne-am smerit devotându-ne altora, iar după ce le-am isprăvit pe toate acestea, și numai atunci, am aflat că dreptatea ar fi pe deplin a noastră, a celor încrâncenaţi. Iar experiența trecută, a noastră și a altora, ne învață că, aproape de fiecare dată, totuși nu este, sau, chiar de ar fi, nu ne folosește cu adevӑrat la nimic.

confuzii

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s