O întâlnire

O atmosferă apăsătoare nu se numeşte astfel datorită senzatiei de mohorâre care plutește ubicuu prin aerul dens, ci, mai ales, pentru că e suveran contaminatoare. N-ai cum sa eviți pătrunderea ei în tine, e precum un eter mâzgos care îți inundă sinusurile spiritului.

Singurul mod de a o evita este să-ți cobori privirea, sau măcar să o muți către ceva concret. Să cauți în jur o cât de mică tuşă de culoare, sau, dacă nu o vezi nicăieri, să o scoți tu la iveală din piatră seacă. Ori întoarce-te către ale tale, închide ochii, ia de citește o carte. Eşti în metrou la oră devreme, într-una dintre cele mai gri zile ale primăverii care, ea ştie cum, s-a strecurat de afară până sub scoarțe. N-are a face, astea nu sunt gânduri cărora să li te laşi pradă. Sunt străine, nu sunt bune nici măcar ca refugiu din fața alor tale, cât or fi de negre sau nu. În acest loc nimic senin nu locuieşte. Priveşte în jur, caută, adu-ți aminte, încearcă. Ai mai făcut-o de atâtea ori.

Şi iaraşi, pentru a nu ştiu câta oară, mi se arată vădit că micul miracol nu este defel o vorbă goală.

Unul dintre călătorii prăbușiți pe scaune ridică niște ochi foarte apatici către cei așezați vizavi. Un tânăr îi întâlnește privirea. Imediat țâşneşte în picioare şi întinde o mână timidă celui în care, pare-se, a recunoscut un fost profesor. Este absolut de nedescris metamorfoza acestei clipe, în care o bucurie dintre cele mai sincere se revarsă pe fețele amândurora. Mă uit la ei cum au rămas vorbind, unul în picioare, timid şi încovrigat, celălalt încă pe scaun, uşor aplecat în față, având privirea, mai adineaori coborâtă în gol, îndreptată acum spre sus; şi aproape că îi devorez.

Chipurile celor doi, luminoase şi transfigurate precum într-un tablou rembrandtian, contrastează vizibil cu ale celor din jur, care par toate împrumutate din Goya.

Ochii celui care şezuse fără așteptări ar fi oricum numai zâmbete, şi e firesc să fie aşa. Îmi imaginez că poate la rândul sӑu, într-o ultimă zi împreună, a ascultat visurile copiilor lui şi i-a încurajat cu voce mai joasă decât de obicei să-şi ia zborul în lume. Apoi a trecut o vreme, iar la plinirea ei dascălul a recunoscut şi a fost recunoscut. Numai atâta lucru probabil că nu m-ar fi scos din amorțire. Dar privirea acestui om o văd inundată de lucşii celor mai grozavi quasari, iar ceea ce îi hrănește, nu am nicio îndoială, o spun fără cea mai mică ezitare, este altceva, vine din spațiile marilor desfătări ale vieții, din acea bucurie rarisimă pe care, din nefericire, eu o pot gândi doar: este imaginea pe care o distinge el însuși pe fața fostului său elev, aceea a recunoștinței.

O intalnire

Anunțuri

9 gânduri despre &8222;O întâlnire&8221;

 1. Poteci de dor 18 Aprilie 2017 / 12:30

  Textul ăsta e ca un cadou oferit nouă în zi de sărbătoare. E liniştitor orice citesc aici, indiferent de subiect şi mulţumesc pentru asta.

  Apreciat de 2 persoane

 2. doar verde 18 Aprilie 2017 / 16:56

  ” Pentru a exista, orice miracol trebuie recunoscut ca atare, iar asta nu o poate face decât omul.”
  ..Omul care mută în plic asemenea (rare) momente, pentru ca noi, destinatarii să putem percepe privirea aceea, plină de recunoștință!
  (Aș spune că l-am ”ridicat” pe Goya de sub scară, (doar ca) să poată vedea ”privirea” aceasta exprimată în cuvinte, fără pensule, doar cu atenție, spirit și talent! )

  Apreciat de 2 persoane

  • mutareainplic 18 Aprilie 2017 / 17:40

   Trebuie să ai un spirit foarte verde ca să poți dori să ridici cu atâtea cuvinte frumoase. Îți mulțumesc mult – ție și altora, mai ales pentru ca renunțați la timpul vostru și vă opriți la aceste puține rânduri mai mult decât merită.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s