Deșteptul ieri și azi

Aud tot mai des o opinie îmbrățișată de mai toată lumea de pe aici și de aiurea. Zice-se că în ziua de azi copiii ar fi mai deștepți decât am fost noi la vremea noastră. Ce pot pentru ca să zic?! Cam prea definitivă părerea cu pricina pentru gustul meu dubitativ. Prin sintagma asta poți acoperi cu ușurință o sumedenie de situații și de atribute. De fapt le acoperi pe toate, în afarӑ de cea peiorativă; numai celor care susțin opinii contrare le mai poți zice că sunt niște deștepți.

Dacă așa se pune problema, atunci recunosc: sunt “niște” deștept eu însumi. Pur și simplu nu văd cum bombardarea cu informații și avansul tehnologic te pot face mai inteligent prin simpla lor prezență. Sau cum trecerea timpului egal progres. Vorba lui Pleșu: nu orice progres este în mod automat ceva bun; vezi și expresia “boala a progresat”. Mai degrabӑ aș spune că nivelul de inteligenţӑ trebuie potrivit vremurilor, iar acestea au prostul obicei de a se mai schimba. Nu ne-om descurca mai bine decât copiii noștri în ziua de azi, dar mă îndoiesc că ei ar fi făcut-o mai bine decât noi atunci. Cu alte cuvinte suntem deștepți sau nătărăi doar prin comparație, raportându-ne unii la alții și la ce avem la dispoziție. Normal, asta este o afirmație mai generală decât discuția despre inteligență. De exemplu, e singura care îmi permite ocazional să îmi spun că tare scriu bine, iar alteori chiar foarte dimpotrivă.

Însă vorba lungă sărăcia omului. Pe post de argument imbatabil, las mai jos trei exemple de probleme de școală, buchisite asiduu în fiecare sală de clasă din cel mai de pe urmă cătun al țărișoarei, acum mai bine de o sută de ani pe vremea copilăriei noastre. Pentru mai tinerii cititori care se încumetă să rezolve așa ceva, să știe dumnealor o chestie și una numai: sunt probleme care erau din cele mai simple, ca să treci clasa, gen. Le primeau elevii mai slabi, copiii de școală primară ori viitorii purtători de șepci albastre, cam acesta era targetul lor.

1. Calculați intervalul optim de semănat cartofi în anul curent respectând indicațiile de mai jos.

Desteptul1

 

2. Arătați că cele două triunghiuri marcate distinct în figură sunt congruente.

Desteptul2

 

3. Analizați sintactico-morfologic următorul text. Indicați autorul și opera respectivă.

Desteptul3

Și nu, nu este o aplicație pentru aşa ceva.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Deșteptul ieri și azi&8221;

 1. Nautilus 5 Iunie 2017 / 20:15

  Am observat că la vârste fragede copiii au capacități pe care ulterior le pierd. Am văzut copiii de 4-5 ani rezolvând cubul Rubik în 2 timpi și 3 mișcări ori învingând (pe bune!) pensionari versați la șah. Au dificultăți la a-și da seama ceea ce fac, la conștientizarea propriilor acțiuni, pe care însă le performează de multe ori mai bine ca adulții.

  Apreciat de 1 persoană

  • mutareainplic 5 Iunie 2017 / 21:20

   Așa este (sau așa pare cel puțin). Au copiii un avânt lipsit de orice fel de temeri, care este absolut de neînțeles pentru adulți. De aceea este și eficace atunci când de partea cealaltă a „tablei” este unul dintre noi.
   E, eu cred că și noi am fost exact la fel în vremea copilăriei noastre, la fel și părinții noștri și părinții lor și așa mai departe.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s